Het Corona ABC’tje

De coronapandemie; ik denk niet dat het u is ontgaan. Het raasde maanden geleden over de wereld en domineert ons in 2021 nog steeds. Ons dagelijks leven is aangetast tot op het bot terwijl de verwachtingen en druk van werk, opvoeden en rondkomen onveranderd hoog liggen. Hoewel corona onze levens ieder persoonlijk en verschillend heeft aangegrepen, waar de één zonder werk zit, de ander met stapels werk en weer een ander ineens onderwijzer is geworden van drie kinderen, leven we samen te midden van deze tijd. Een niet-in-woorden-te-vatten tijd als u het mij vraagt. Corona doet mij denken aan het bizarre jaar 2020 die vol plotselinge veranderingen zat. Waar associeert u corona mee? Verdriet? Eenzaamheid? Drukte of juist stilstaan? Wat uw antwoord ook is, al die verschillende emoties, abrupte eindes en onverwachte wendingen kosten veel energie. Bovendien hebben we een overvloed aan informatie moeten verwerken (of juist blokkeren) en meningen moeten vormen, aanpassen en aanhoren. Een beladen tijd met daarin een tweespoor van verdeeldheid en samenhorigheid. Het is soms lastig alles op een rijtje te zetten en dan nog iets positiefs te zien in de wirwar van gedachten. Laten we daarom aan de hand van … jawel … corona de afgelopen tijd doornemen met als doel het creëren van lichtpuntjes in corona (letterlijk en figuurlijk).

De C van Corona, Covid-19 en van Crisis. Het zijn woorden die we niet snel zullen vergeten en misschien niet meer los van elkaar kunnen zien. Tijden van crisis roepen frustratie, stress en conflicten op. Hierin voelen we onszelf waarschijnlijk alleen en trekken we terug. Maar laten we juist Contact houden. Contact met vrienden, familie en zeker niet te vergeten contact met God. #funfact knuffelcontact is HET woord van 2020!

Overweldigend kunnen we het afgelopen jaar wel noemen. Grote veranderingen vonden plaats in een korte periode. Er was nauwelijks tijd om het te verwerken of het volgende kwam alweer. Gelukkig mogen we in het contact met elkaar en God Onvoorwaardelijk rust, liefde en hoop vinden. Ziekenhuizen in New York hebben een ‘anthem’ die ze afspelen voor elke patiënt die uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Applaudisserend en juichend verlaat de patiënt het ziekenhuis. Hoop die door het hele ziekenhuis mag klinken!

Raadselachtig was de afgelopen tijd en zullen de komende maanden zijn. Voor iedere verjaardag, bruiloft en begrafenis was het een raadsel hoe deze vorm kon krijgen. Zo moeten we ook afwachten hoe deze zomer gaat verlopen. Het zijn raadsels die we niet kunnen oplossen. Gelukkig mogen we altijd één steevaste Reden hebben om vol te blijven houden, namelijk ons geloof in God.

Aansluitend op raadselachtig, was en is het ook Onzeker. Hoe gaan we verder op zowel individueel als maatschappelijk niveau? Hebben we nog energie over om door te gaan? Hoewel dit voorlopig onzeker zal blijven mogen we Overtuigd zijn van Zijn belofte waar we naar uitkijken en elke dag dichter bij komen!

De lockdown is een Nare tijd, voor ieder persoonlijk op een andere manier. De maatregelen zijn streng en sociale bijeenkomsten zijn veelal verboden. Ik hoef de regels niet te benoemen. Ze staan in ons geheugen gegrift. Maar kunnen we in een bepaald opzicht de lockdown niet zien als een Nuttige tijd? Meer stille tijd, meer quality time met kinderen, meer tijd voor uw huwelijk?

Angst zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld de afgelopen tijd. Angst voor de griep, de onzekere tijden, vul het maar in! Laten we de angsten niet verder voeden maar Accepteren en zo rust en ruimte te creëren voor alles wat op ons af komt!

Hopelijk heeft dit u moed gegeven. Hoewel het bovenstaande makkelijker gezegd is dan gedaan, laten we het proberen en ons oog richten op Hem en elkaar!

Lisa van Biert

%d bloggers liken dit: